dilluns, 15 de desembre del 2014

Tarator

Bon dia a tots!

Tots estem esperant els extraordinaris plats que ens esperen per nit bona, Nadal i Sant Esteve (i, posteriorment, nit vella i any nou) i... buff! Sembla que quan arriba el dia 2 de gener, estem tots esperant una amanida o una crema ben lleugera. Bé, doncs jo ja estic planejant què menjaré per fer baixar tot el pollastre i tots els turrons. Aquí us presento una nova proposta: el tarator

El tarator és una sopa freda provinent de l'àrea dels Balcans (sobretot de Bulgària, però molt present també a Albània). És molt lleugera i pròpia de l'estiu, per tal de refrescar-se en els dies de massa calor. Consisteix, bàsicament, en cogombre i iogurt búlgar. Bé, aquí és pràcticament impossible provar aquest iogurt local, però és fàcil de substituir. Quan veieu la recepta, segur que us recordarà a la salsa tzatziki turca, però us ben juro que és diferent!



Ingredients per 4 bols o plats sopers:

-3 cogombres
-3 grans d'all
-3 iogurts grecs (poden ser naturals, però així queda molt més cremós)
-50 grams de nous
-Romaní o fonoll
-2 vasos d'aigua
-Oli d'oliva
-Sal
-Pebre negre

1. Primerament, pelarem els cogombres i els tallarem a daus. Sovint es decideix ratllar-los, però a mi m'agrada notar el cogombre més gran. Ho reservem a un bol gran.

2. Tallarem els grans d'alls a làmines o a daus (sigui com sigui, ha de quedar ben petit). Ho posarem al mateix bol que el cogombre i hi tirarem la sal, el pebre i l'herba aromàtica.

3. Hi afegim els tres iogurts i barregem bé.

4. Diluirem aquesta barreja amb aigua. Això va al gust de cadascu, però hem de tenir en compte que, tot i ser una sopa, no ha de quedar aigualida.

5. Picarem les nous i hi posarem només la mitat. La resta la posarem destrés!

6. Ho integrem tot i ho deixem reposar a la nevera, mínim 50 minuts!

7. A l'hora de servir (típicament en un bol, però s'accepten plats sopers), hi afegim per sobre la resta de nous i un raig d'oli. 

Com ja veieu, és una recepta molt fàcil i molt lleugera. No cal dir que l'all i el romaní o fonoll va a gust de cadascú! A mesura que l'anem fent, li podem afegir tomàquet verd per sobre o ceba. Ja veureu com queda deliciós.

Bon profit i bones festes! 

dilluns, 1 de desembre del 2014

Pastís de iogurt amb taronja i canyella

Bon dia a tots!

Ara que tenim tanta feina amb la universitat, em costa déu i ajuda trobar temps per dedicar-lo a la cuina. Si vull fer alguna cosa, he de procurar que sigui ràpida, ja que s'acosten els examens i no puc distreure'm gaire. Avui us proposo una recepta que mai falla, que és ràpida i deliciosa: pastís de iogurt amb taronja.



Ingredients:

-3 ous
-1 iogurt natural
-1 vas de iogurt d'oli
-2 vasos de iogurt de sucre
-3 vasos de iogurt de farina
-1 sobre de llevat
-1 taronja: li ratllarem la pela i n'exprimirem el suc
-3 cullarades soperes de canyella
-Sucre llustre (opcional)

1. Posem a un bol els tres ous i els dos vasos de sucre. Barregem fins blanquejar. Jo ho faig amb varilles elèctriques, perquè així puc anar preparant els altres ingredients mentre el pastís es va fent.
2. Li afegim el iogurt. A aquestes hores ja hauriem d'haver posat el forn a pre-escalfar a 180º.
3. Afegim el vas d'oli i el suc de la taronja. Anem barrejant. Jo també he introduit la polpa de la taronja, que dóna molt gust.
4. Afegim la farina (no cal tamizar-la) i el llevat.
5. Finalment, afegim la pela de la taronja i la canyella. 
6. Quan està tot ben integrat, ho posem a un motlle, que ja hem untat amb una mica d'oli d'oliva i farina. Ho posem al forn a 180ª durant, més o menys, 30 minuts.
7. Quan estigui llest, ho deixem reposar. Si volem, quan estigui fred, podem afegir-li sucre llustre o xocolata. 

Bon profit! Espero que degusteu molt aquest pastís. Planteja moltes varietats possibles: el podeu fer amb vainilla, llimona, xocolata, cafè, etc. Al ser tan simple, és una bona idea per fer amb els nens una tarda de pluja intempestiva. Aquest és el meu resultat final:



Bon profit! I bon inici de desembre! 


dimarts, 4 de novembre del 2014

Panellets

Aquesta publicació és obligada per a qualsevol blogger català, i és que quan arriba la castanyada tothom es torna boig pels panellets. Cada vegada la gent els torna a fer a casa seva perquè s'ha posat de moda i perquè el preu dels panellets ha augmentat molt.  Tot aquest tema de tornar a cuinar-ho tot casa tal i com feien els nostres avis i àvies s'ha posat de moda, i per la mateixa raó la gent es torna a fer el pa a casa i s'apunta a cursets de cuina. Jo he publicat la recepta dos dies després de la castanyada perquè els vaig fer ahir. Sé que és molt tard però a hores d'ara a casa ja no en queden (perquè veieu lo bons que queden!)


Ingredients per a uns 100 panellets:

- 1kg d'ametlla mòlta
- 800g de sucre
- 600g de patates sense pelar
- 2 o 3 rovells d'ou
- pinyons, ametlla, coco rallat, etc...

1. Es bullen les patates, es pelen i es xafen quan encara estiguin calentes.

2. Es deixen refredar les patates.

3. Un cop estiguin fredes s'hi afegeixen el sucre i l'ametlla mòlta. I es barregen tots aquests ingredients fins a aconseguir una massa homogènia. 

4. Es deixen refredar 24 hores a la nevera perquè  la massa agafi consistència.

5. Per a fer els panellets s'agafa la massa i es fan boletes, després es passen les boletes per  un bol ple de pinyons o els ingredients que volguem i les anem arrebossant fins que aquests ingredients es quedin ben integrats.

6. Es posen els panellets a la safata del forn i si passa el rovell de l'ou amb un pinzell perquè així es brillin quan es posin al forn.

7. I per últim els posem uns 10 minuts al forn a 200 graus.

Com veieu, el resultat no té res a envejar als de les pastisseries que cobren el kilo a 50 euros! És una recepta fàcil, que ve de gust fer amb família i els resultats de la qual són molt bons. 
Espero us animeu a fer aquesta recepta! Si la feu, repetireu l'any que ve!

dimecres, 8 d’octubre del 2014

Steak tàrtar




Bon dimecres a tots!

Avui us proposo la recepta de l'Steak tàrtar adaptada a casa nostra, i dic adaptada perquè en aquesta ocasió he provat de no tallar la carn tan petita com recomanen tots els xefs, i optar per uns daus una mica més grossos. No us penseu que són molt grossos simplement no he acabat de picar la carn amb el ganivet.  Per tal d'acompanyar a l'Steak he fet una salsa a base de mostassa i anxoves per així donar-hi un toc salat i amargant. 
Com molt bé sabeu l'Steak tàrtar s'ha fet molt famós en aquests últims anys, i la veritat es que molts cuiners s'han atrevit a adaptar-lo a altres carns i peixos per tal de provar unes noves textures que ens sorprenen gratament a tots nosaltres. Jo avui he optat per la recepta clàssica amb carn de vedella, però algun altre dia publicaré una recepta d'un tàrtar de peix!





Ingredients per a 2 persones:

- 240 grams de bistec de vedella per fer-ne filets
- 2 rovells d'ou
- 4 anxoves
- 2 culleradetes de mostassa en gra
- 2 olives
- 1 raig d'oli de gira-sol
- sal
- pebre negre
- tàperes envinagrades

1. El dia anterior a menjar-se l'Steak aprofitem per a començar a fer la salsa. En un bol hi posem la mostassa, un grapadet de tàperes, les anxoves, les olives i l'oli de gira-sol.Ho tapem amb film transparent fins el dia següent.

2. Ens disposem a tallar la carn a dauets molt petits, un cop haguem picat la carn la posem a un motlle rodó (es pot fer amb una ampolla d'aigua de 1,5 litres tal i com us vaig ensenyar al timbal de salmó fumat i guacamole) per tal de formar un timbal amb la carn i fer una més bona presentació.

3. Agafem la batedora i triturem els ingredients i l'oli que tenim al bol per tal de formar la salsa. 

4. Posem el rovell d'ou a sobre la carn i ho decorem amb una mica de salsa i unes quantes tàperes.




Espero que us agradi i que us animeu a fer-la.


dilluns, 29 de setembre del 2014

TRIO DE QUICHES

Hola a tots!

Per estrenar la nova temporada del blog he decidit fer tres quiches diferents, perqueè veieu que aquesta recepta es molt versàtil, i que, permet fer tot tipus de combinacions. Us proposo una quiche d'estiu, una de tardor i per acabar la tradicional: la famosa quiche Lorraine.
Una quiche és un plat ideal per a emportar-se'l si sou dels que heu de dinar fora de casa i amb carmanyola.
La quiche és una invenció francesa, de la regió de Lorena situada al nord del país. Al principi, aquest pastís salat era cobert per una massa amb crema de llet i ous, tot i això trobem documentació a partir del segle XIX que ens diu que s'hi van començar a introduir complements per tal de fer-la més popular.
Avui en dia podem trobar quiches de tots els sabors possibles, fins i tot s'han atrevit a fer-ne de dolces per oferir-les de postres. Qualsevol persona amb una mica d'imaginació pot crear una quiche única i bonissíma, així que jo us animo a tots a provar noves combinacions d'ingredients.


QUICHE D'ESTIU





Ingredients:

- 1 massa de pasta brisa rodona
- 200 g de crema de llet
- 3 ous
- pinya amb almíbar
- 3 llaunes de tonyina
- 1 llauna d'olives sense pinyol (negres o verdes)
- 100 g de bacó fumat a tires
- orenga, pebre i sal

1- Comencem posant la massa de pasta brisa a un motlle rodó, la punxem amb una forquilla i la posem al forn a 200 graus durant 10 minuts. Jo en aquest punt també hi poso un paquet de cigrons crús per tal d'assegurar-nos que no ens pugi la massa.

2- Tallem les olives a rodanxes i la pinya a dauets. Barregem tots els ingredients a un bol fins que els ous ens quedin ben integrats.

3- Un cop la massa estigui cuita, traiem els crigons i hi aboquem la massa i ho posem al forn durant 10-15 minuts a 200 graus. Podem posar una rodanxa de pinya al centre per tal de decorar.



QUICHE DE TARDOR




Ingredients:

- 1 massa de pasta de brisa rodona
- 200 g de crema de llet
- 3 ous
- 1 porro
- 1 carbassó petit
- 2 cebes de Figueres petites
- Bolets variats
- 2 llesques de formatge de cabra
- orenga, pebre i sal

1- Comencem posant la massa de pasta brisa a un motlle rodó, la punxem amb una forquilla i la posem al forn a 200 graus durant 10 minuts.

2- Tallem la ceba a dauets i la posem a sofregir. Quan ja estigui daurada tallem el porro a la juliana i l'incorporem amb la ceba. Un cop haguem pelat i tallat el carbassó a dauets també l'inciporem a la barreja. Fem el mateix procediment amb els bolets fins que ens quedin cuits.

3- Un cop tinguem les verdures i els bolets cuits, els afegim a  un bol amb tota la resta d'ingredients (menys el formatge de cabra que l'ulitizarem per a decorar) i ho barrejem per tal que els ous ens quedin ben integrats.

4- Retirem els cigrons de la massa, ja cuita; hi aboquem la massa amb les verdures i ho posem al forn a 200 graus durant 10-15 minuts.  2 minuts abans de treure la quiche del forn hi dipositem formatge de cabra a sobre per tal de decorar-la.


QUICHE LORRAINE




Ingredients:

- 1 massa de pasta de brisa rodona
- 200 g de crema de llet
- 3 ous
- 200 g de bacó fumat a tires
- 1 ceba de Figueres petita
- 100 g de pernil dolç a tires
- orenga, sal i pebre

1- Comencem posant la massa de pasta brisa a un motlle rodó, la punxem amb una forquilla i la posem al forn a 200 graus durant 10 minuts.

2- Mentre tenim la massa al forn, tallem la ceba a dauets i la sofregim per tal que es dauri i ens agafi més bon sabor. Un cop haguem acabat de sofregir-la, i juntament amb els altres ingredients, ho posem a un bol i ho barregem per tal que els ous ens quedin batuts i tots els ingredients ben incorporats.

3- Traiem els cigrons de la massa, i seguidament hi incorporem la massa. Ho posem total forn a 200 graus durant 10-15 minuts.






Espero que us animeu a fer-les!


dijous, 7 d’agost del 2014

Cremós d'alvocat

Ara és una bona època per a preparar cremes i cremosos de diferents fruites i verdures per a disfrutar-los ben freds. M'agrada molt aquest tipus de cuina, ja que és ràpida de fer, molt refrescant i amb molt bona resposta per part de la meva família. Així doncs, l'altre dia a la perruqueria de la mare, el pare estava mirant una revista del cor i va veure una recepta molt estiuenca i va proposar-se fer-la pel blog i aquest n'és el resultat.

Ingredients per a 4 persones:

- 3 alvocats
- 200 grams de brou vegetal
- 2 iogurts grecs
- 1/4 de ceba tendre tallada molt petita
- El suc de mitja llima
- 2 tomàquets pelats, tallats a daus i sense llavors
- Sal, pebre i oli
- Oli de gira-sol
- Mel
- Canyella
- La pela d'una llimona
- Julivert
- Sal gorda

1. El dia anterior posem a un bol l'oli de gira-sol, 4 cullerades de mel i una branca de canyella 5 minuts al microones. Quan aquest temps hagi passat remenem aquest oli i del deixem refredar per colar-lo de les pells de llimona i la canyella.

2. Mentrestant preparem el tomàquet, i quan estigui fred l'afegim a aquest oli sense la pell de llimona i la branca de canyella.

3. Unes hores abans de servir la crema freda pelem els alvocats i reservem el pinyol d'aquests per més endavant. Seguidament els tallem a daus i els posem a un bol amb els iogurts, el caldo i el suc de la llima.


4. A continuació comencem a triturar-ho tot fins que quedi una crema i posem els pinyols dels alvocats (perquè aquest fruit s'oxida molt ràpidament i així ho evitem) i ho tapem amb paper film que toqui la crema perquè no es ressequi i ho reservem a la nevera.


5. Alhora de servir-ho posem la crema a una copa acompanyada d'una mica de tomàquet, un rajolí del seu oli, sal gorda,pebre i una fulla de julivert.

Espero que gaudiu d'aquesta crema d'estiu!




dimarts, 29 de juliol del 2014

Lioneses de salmó i Philadelphia


Les lioneses o profiteroles són considerades un postres, però en aquest cas jo sempre opto per a fer-les per un aperitiu els dies que la família es reuneix ja que els hi agrada molt. Sempre les faig de salmó fumat i formatge cremós, però aquesta última vegada (tot i que no hi ha la fotografia) les vaig fer de formatge Brie, melmelada de tomàquet i ceba cruixent, les quals també van donar molt bon resultat.
Així doncs us deixo amb aquesta recepta que tant la podeu fer servir per a dolç o salat!







Ingredients:
- 100 grams de mantega o margarina
- 250 grams d'aigua
- 150 grams de farina
- 2 cullerades soperes de sucre
- 3 ous sencers 
- un polsim de sal
- 100 grams de salmó fumat
- Julivert
- 250 grams de formatge cremós

1. Comencem posant l'aigua. la mantega, el sucre i la sal a un pot i l'escalfem fins que arribi a bullir. Mentrestant tamisem la farina i la reservem. Escalfem el foc a 200 graus.

2. Un cop la barreja hagi bullit la retirem del foc, i seguidament hi afegim la farina i remenem fins que la massa no s'enganxi al pot.

3. Anem tirant els ous d'un en un, fins que quedin ben integrats.

4. Posem la massa a una màniga pastissera i anem fent lioneses sobre una plata de forn forrada amb paper vegetal.

5. Posem les lioneses al forn durant 10 minuts, i quan estiguin fetes les deixem refredar.

6. Mentrestant les lioneses es refreden barregem a un bol 100 grams de salmó fumat i un pot de formatge cremós.

7. Quan tinguem les lioneses fredes les partim per la meitat i afegim julivert tallat molt petit a la massa de formatge i salmó. 

8. Acabem de barrejar aquesta massa, i just abans de servir les lioneses les farcim perquè la massa no s'humitegi. 

Espero que us animeu a fer aquesta recepta!!


dijous, 10 de juliol del 2014

Moussaka tradicional grega

Aquest plat que avui us presento és un plat per a fer un dia especial. És apte per a cel·líacs i aporta tots els nutrients necessàris per a convertir-lo en un plat únic acompanyat d'un pica-pica al davant. La Moussaka es pot fer de moltes maneres i canviant l'ingredient principal, però jo he optat per a fer la recepta clàssica, ja que així podria tastar el sabor real. També es diu que es la mes complicada per la feina de picar la carn del xai, tot i així el resultat és tant satisfactòri que de ben segur repetireu aquesta recepta.
En el meu cas em va engrescar a fer-la la Marta, ja que és el seu plat predilecte. Tot i la feinada que vam tenir no em faria res tornar-la a fer per el bon resultat.



Ingredients:
- 1200 grams de xai
-4 albergínies
-1 pebrot vermell
-1 porro o ceba
-8 tomàquets madurs per fer sofregit
-200 grams de formatge feta
-2 iogurts grecs
-2 ous
-1 got de vi
-2 grans d’all
-Oli, sal, pebre negre, canyella, sucre i alfàbrega

1. Tallar les albergínies en rodanxes, posar-les en un plat i espolvorejar-les amb sal. Deixar-ho reposar una hora per tal que perdin el suc amarg. I tallar totes les verdures a daus.


2. Mentrestant les albergínies treuen tot el suc amarg, separar la carn de xai dels seus òssos i  picar ben fineta.



3. Secar les albergínies i posar-les a una safata amb oli d’oliva. Posar-ho al forn durant 20 minuts a 200ºC, fins que estiguin dauradetes i toves. Treure-ho del forn i baixar la potència a 180ªC.
4. A una paella, sofregir el pebrot i el porro (prèviament tallat a trossos petits). Quan ja estigui tou, afegir el xai picat, sal-pebrar i afegir canyella i alfàbrega. Anar removent. Estigui estigui la carn al punt, afegit el got de vi i esperar que s’evapori. Afegir el tomàquet sofregit (amb el sucre) i cuinar a foc lent.

5. Mentre es sofregeix tot, barrejar a un bol els iogurts, els ous i el formatge feta granulat prèviament amb les mans. Reservar a la nevera.
6. A una safata, es munta la moussaka: capa d’albergínia, capa de carn, capa d’albergínia, capa de carn, capa d’albergínia i la barreja del formatge. Es posa una hora al forn a 180ºC. 




Espero que us agradi aquesta fàntastica repecta!

dissabte, 5 de juliol del 2014

Arròs amb pollastre al curri



Fa uns dies van venir unes amigues a casa, i com que feia temps que em demanaven que els cuinés un plat vaig aprofitar la ocasió per a provar l'arròs amb pollastre al curri. A totes elles els agrada molt provar gustos i textures noves. Una d'elles no tolera el picant, així que vaig utilitzar grans de pebre sencers perquè així qui el volgués picant el tingués picant i a qui no li agrada el picant ni el provés! El resultat va ser tot un èxit, no va sobrar gens d'arròs i totes van quedar encantades. 





Ingredients per a 4 persones:
- 200 grams d'arròs bomba
- Una ceba de cuinar
- Curri groc
- Pebre de caiena
- Barreja de 5 pebres
- 4 pits de pollastre sense filetejar
- Llorer
- All
- Cilantre

1. Comencem posant l'arròs a bullir amb una mica de curri groc perquè ja ens agafi el gust segons el nostre gust. Seguidament tallem la ceba i la daurem amb les fulles de llorer, els alls i els pebres. 

2. Tallem a daus els pits de pollastre, perquè així siguin de més bon menjar, i quan la ceba estigui al punt els introduïm amb la ceba.  Quan veiem que el pollastre ja esta al punt hi afegim el curri al nostre gust, em de pensar a provar-ho perquè sinó ens pot quedar massa fort de gust.

3. Un cop l'arròs estigui bullit, l'escorrem i l'afegim amb la resta d'ingredients esperem que tot s'agregui. 

4. Mentrestant la l'arròs i el pollastre s'estiguin barrejant, aprofitem per picar una mica de cilantre per a decorar el plat.

5. Quan estigui tot apunt ho emplatem amb unes fulles de cilantre per sobre, ja que així ens hi donaran un toc àcid. 


Espero que proveu aquesta recepta amb un toc diferent a les nostres espècies habituals. 

dilluns, 23 de juny del 2014

Pa de pessic amb llimona i canyella



Bon dia a tots!

Ara que s'acosta la calor, ve de gust menjar coses ben fresquetes, i no hi ha aliment més fresc que la llimona. Per això em vaig decantar per usar aquest cítric quan em van demanar un pastís per berenar. Així doncs, vaig fer un pa de pessic amb llimona i canyella.

Ingredients:
-175 grams de farina
-Mig sobre de llevat
-150 grams de mantega
-150 grams de sucre
-3 ous
-125 ml de llet
-3-4 llimones
-15-20 grams de canyella
-Un polsim de sal

1. Primerament, barregem el sucre amb la mantega. És important que aquesta hagi passat una estona fora de la nevera per tal que sigui més fàcil de barrejar. Si veiem que costa, una recomanació és tallar-la a daus i afegir-la poc a poc fins que quedi blanquinosa, com el que es coneix com mantega pomada. 

2. Afegim la llet a la barreja.

3. Afegim els ous un a un, esperant que es s'integrin. 

4. A continuació, afegim la barreja del llevat, la farina, la sal i la canyella. 

5. Mentre esperem que s'integri tot, anem ratllant les llimones per aprofitar-ne la pell i després les exprimim. Ho afegim a la barreja.

6. Ho coloquem tot al motlle, prèviament untat amb mantega i farina. Ho posem al forn, precalentat a 150ºC, durant 40 minuts -o bé fins que el punxó surti ben net!-. 

Com observeu, és una recepta ben fàcil i fresca. Si preferim un altre gust, podem canviar la canyella per la vainilla, o la llimona per la taronja. Proveu-ho! 

dimecres, 18 de juny del 2014

Pastís de formatge


El pastís de formatge és molt corrent entre les nostres postres, en trobem de tot tipus, i fins i tot els restaurants n'ofereixen de xocolata. En aquest cas, jo us presento una recepta molt fàcil de fer, i que possiblement us treurà de molts embolics si no sabeu que fer. 
En aquesta ocasió també vaig aprofitar per a fer un coulis de maduixes, així que de passada us ensenyo aquesta recepta. 

Ingredients:
- 4 ous
- 3 iogurts naturals
- 250 grams de formatge cremós
- 8 cullerades soperes de sucre
- 4 cullerades soperes de maizena

1. Escalfem el forn a 180º.
2. Posem tots els ingredients amb un bol i els barregem fins que no quedi cap grumoll.
3. Agafem un motlle i l'untem amb mantega i una mica de farina, seguidament el posem sobre la safata del forn.
4. Aboquem la barreja del bol al motlle i el posem al forn durant 40 minuts a 180º.

Jo us recomano posar un temporitzador per a 30 minuts, i així el podem revisar per si esta apunt o no. 

Ingredients per al coulis de maduixes:
- 500 grams de maduixes
- El suc de mitja llimona
- 75 grams de sucre

1. Comencem rentant i tallant les maduixes.
2. Posem el sucre, les maduixes i el suc de llimona a un pot i el posem al foc baix.
3. Un  cop s'hagi desfet el sucre, i tot es comenci a tornar melmelada ho retirem i ho deixem refredar.
4. Ja només ens quedarà decorar el pastís de formatge.


Justament ahir vam celebrar l'aniversari del pare, així que vaig aprofitar la ocasió per a fer aquest pastís un altre cop, i aquí en teniu el resultat d'ahir.

dimecres, 11 de juny del 2014

Timbal de salmó i guacamole amb meló i cous-cous


El guacamole és un producte que es fa malbé molt ràpid. I quan l'altre dia vaig fer guacamole per dinar, alhora de sopar encara en tenia i vaig aprofitar per fer una recepta que fa temps que ja volia fer. Un timbal de guacamole amb salmó fumat acompanyat de cous cous i un tall de meló. Aquest és un plat ideal de cara a l'estiu, ja que és refrescant i molt saludable.
A banda d'aquest plat, un dels trucs que avui us vull proposar és com fer un motlle rodó per emplatar reciclat; i que els plats quedin molt més ben presentats i facin que tinguin més bona pinta.

Ingredients per a 2 persones:

-100 grams de cous cous
-Un tall de meló
-300 grams de salmó fumat
-Guacamole 
-Panses i/o altres fruits secs
-Sal i margarina

1. Sinó tenim guacamole fet, podem fer la recepta (aquí teniu la que fa dies us vaig proposar): http://www.elsfogonsdevic.blogspot.com.es/2014/05/nachos-amb-guacamole.html

2. Un cop tinguem el guacamole fet, agafem 100 grams de salmó fumat i els tallem a daus i l'afegim a aquest. Seguidament preparem el cous cous segons les indicacions del fabricant i mentre ho tenim al foc anem tallant el meló.

3. Per tal de fer el motlle rodó reciclat i poder emplatar agafem una ampolla d'aigua d'1,5 litres i en tallem la part més ample amb unes tisores fins que ens quedi un cilindre d'uns 10 o 15 centímetres.


4. Un cop el cous cous està cuit amb una forquilla hi afegim una mica de margarina i anem barrejant perquè no es quedi fet una bola i sigui més gustós. Un cop aquesta estigui integrada hi podem afegir panses i/o altres fruits secs i fins i tot si volem una mica de sucre per fer-lo dolç.

5. Omplim el motlle que hem fent capes de salmó fumat i farcint-les amb guacamole com si fos una lassanya i un cop tinguem el timbal muntat pressionem amb una forquilla per tal que quedi premsat quan retirem el motlle. Abans de retirar-lo recomano que ho deixem 10 minuts a la nevera perquès es refredi.

6. Un cop haguem retirat el motlle, acompanyem el timbal amb un tall de meló i una mica de cous cous.

Espero que us agradi aquesta idea i que la tasteu!

dilluns, 2 de juny del 2014

Fideus d'arròs al pesto amb salmó i tonyina



Aquesta recepta que avui us presento la faig en ocasions especials: fideus d'arròs al pesto amb salmó i tonyina. Els fideus d'arròs me'ls va ensenyar la Paula, una amiga, un dia que em va convidar a dinar a casa seva, així que per sorprendre la Marta vaig decidir fer-la amb unes petites modificacions al seu gust.  Aquests formen part d'una colla de productes, procedents del sud-est asiàtic, que fa temps que tenim a l'abast però que tot i això no els hem acabat d'introduir a la nostra dieta habitual. Hi ha molta gent que ni els ha arribat a tastar, una d'aquestes persones era la Marta, que ni els coneixia. Ara doncs, com ella, teniu l'oportunitat de fer una recepta fàcil i tastar aquests deliciosos fideus.

Ingredients per a 4 persones:

-200 grams de Salmó
-200 grams de tonyina
-1 pot de salsa pesto
-500 grams de fideus d'arròs
-oli, sal i pebre


1. Comencem bullint els fideus segons les indicacions del fabricant. Mentrestant tallem a daus la tonyina i el salmó.

2. Posem els daus de la tonyina i salmó a una paella amb un raig d'oli, una mica de sal i pebre. Els anem coent mentre s'acaben de fer els fideus.

3. Un cop tenim apunt els fideus, els introduïm a la paella juntament amb el pesto i ho anem remenant tot fins que quedi tot ben agregat. Ho retirem del foc i emplatem.

Bon profit a tothom! 


dilluns, 26 de maig del 2014

Quinoa amb verdures


Fa dies us vaig publicar una recepta on l'ingredient estrella són els fideus d'arròs. Doncs bé, ara us presento la quinoa. Aquest producte, igual que els fideus, forma part de la dieta habitual d'altres zones del planeta, en aquest cas Amèrica del sud. És una llegum molt típica a aquella zona, i ara la podem trobar a molts supermercats. A diferència dels fideus d'arròs que estan a l'abast de totes les butxaques, la quinoa és més cara i per això no és tant coneguda, però de tant en tant ja va bé provar coses noves. 
Aquesta llegum aporta moltes proteïnes i fibra. A més a més, és un producte apte per a celíacs, ja que no porta gluten. Se la pot acompanyar de tot tipus d'aliments, però jo he optat per les verdures i una mica de formatge. 

Ingredients per a dues persones:

-200 grams de quinoa
-Un grapat de panses
-Un pebrot vermell
-Dues pastanagues
-Un carbassó
-Un bròquil
-Una mica de formatge ratllat o a daus al nostre gust
-Sal, oli i pebre

1. Comencem bullint la quinoa segons les indiacions del fabricant, i seguidament tallem a dauets petits mig pebrot vermell, les dues pastanagues i  mig carbassó; el bròquil el tallem una mica més gros.

2. Mentre la quinoa s'acaba de coure, posem a saltejar les verdures en una paella i les salpebrem.

3. Un cop la quinoa estigui apunt l'afegim a la resta d'ingredients i deixem que agafi el gust de les verdures i anem remenant. 

4. Per donar-li l'últim toc hi afegim un grapat de panses i un altre de formatge i ho retirem del foc. És important tirar el formatge en aquest moment, ja que la quinoa estarà calenta i farà que el formatge es desfaci.


Espero que us agradi i us animeu a provar aquest aliment que, per alguns, és completament nou!

dilluns, 19 de maig del 2014

Cremós de xocolata



Els diumenges sempre són dies avorrits i una bona manera de fer-ne un dia profitós és posar-se a la cuina i provar coses noves. Fa uns quants diumenges vaig trobar per casa molta xocolata per a fer postres. A la Marta li agrada molt la xocolata així que vaig pensar en fer-li una sorpresa. Em vaig posar a buscar receptes per treure’m de sobre aquest excedent de xocolata i per fer algunes postres ràpides, fàcils i a la vegada que fossin de bon veure.

Al cap de moltes receptes delicioses en vaig trobar una ideal: un cremós de xocolata. La recepta no pot ser més simple, i el resultat és abundant i molt satisfactori.

Ingredients per a set tasses:
-600 grams de xocolata negra per desfer
-600 ml de llet sencera
-300 grams de mantega

Si utilitzeu llet semidesnatada o desnatada, cal afegir 3 culleretes de sucre.

-Primer es posa la llet al foc per tal que bulli. Mentrestant, cal tallar la xocolata en trossos petits. 
-Un cop arranqui el bull, apaguem el foc i anem afegint la xocolata mentre barregem. 
-Una vegada afegida i sense parar de remenar, hi afegim la mantega poc a poc. Si heu usat llet desnatada, afegim ara el sucre. 
-Ho barregem bé fins que quedi tot ben integrat, i llavors ho posem a les tasses o copes i es deixa refrigerar a la nevera unes 2 horetes, fins que adquireixi la textura cremosa que busquem.

Si heu de prendre aquestes postres després d’un dinar copiós, recomano que utilitzeu tasses més petites, ja que, malgrat sigui lleuger, pot arribar a atipar. Si, en canvi, ho mengeu després d’un dinar lleugeret o per berenar, podeu omplir bé les tasses. 

Bon profit!



dimarts, 13 de maig del 2014

Nachos amb guacamole



A casa ens agrada molt el guacamole, però al principi el compràvem al supermercat, però vaig buscar la recepta i un dia el vaig fer. Així que aprofitant que una amiga de la família va venir a dinar a casa vaig fer el guacamole d'aperitiu perquè ella no l'havia tastat mai. En aquell dinar també hi havia l'àvia, i fins i tot em va dir que se'n volia endur un Tupper. 

Ingredients per Guacamole:
- 1 ceba de Figueres
- 4 tomàquets pera
- 3 alvocats
- 1 llimona
- Sal, pebre i oli

1. Tallem a daus la ceba, l'alvocat i els tomàquets - aquests els pelem i els hi traiem les llavors-, i els posem a un bol rodó..

2. Un cop tinguem tots els ingredients al bol remenem amb una forquilla fent cercles i alhora també aixafem l'alvocat sense que quedi desfet del tot però si que es lligui el guacamole.

3. Ràpidament hi afegim el suc de la llimona perquè no s'oxidi l'alvocat i així quedi d'un color més verd més viu, i afegim sal, oli i pebre al nostre gust. 


Quan tinc temps també faig els nachos casolans, però en aquesta ocasió no en vaig tenir. Així que aprofitaré per fer una altra recepta amb els nachos i les tortillas i us l'ensenyaré.

dilluns, 5 de maig del 2014

Bròquil amb poma al curry


La Marta està permanentment a dieta, i a vegades costa sortir de les típiques verdures bullides o de les soses amanides. Per tal de fer-li una sorpresa i no posar-li una altra amanida davant, vaig decidir provar coses noves. Vaig obrir la nevera i vaig veure-ho clar: bròquil amb poma i ceba al curry.

Ingredients (per 4):
-1 bròquil 
-2 pomes
-1 ceba petita
-Oli
-Sal i pebre
-Curry en pols
-1 L de brou de verdures

1. Tallem la ceba a trossets petits. Poseu l'oli a la paella i quan estigui calent, afegim la ceba. Mentre es daura, esmicolem el bròquil en trossos i tallem la poma en daus.

2. Quan la ceba estigui daurada, afegim el bròquil i el saltegem una mica. Afegim la poma, tirem un altre raig d'oli, la sal, el pebre i el curry. El curry l'afegim al gust; no cal passar-se, ja que és una espècie molt aromatitzant i que dóna molt gust als plats.

3. Quan la poma estigui dorada, afegim caldo fins cobrir la paella i deixem que agafi el bull perquè s'acabi de coure el bròquil i la poma. 

4. Quan estigui consumit el brou, podem tastar si està al punt. Si ho està, només queda emplatar; si no, afegim més brou.

Semblava impossible que aquests ingredients puguin combinar, però ja veieu... és qüestió d'anar provant!

dilluns, 28 d’abril del 2014

Galetes farcides de melmelada

Hola a tots!



Quan no tinc massa feina a la universitat aprofito per cuinar, però últimament sempre dino sola perquè els meus pares treballen i, com que no coincidim amb els horaris, aprofito per a fer coses que normalment no faig. Així que vaig agafar un llibre de receptes de dolços i vaig mirar les receptes segons els ingredients que tinc a casa perquè així, de pas, aprofito per gastar els productes que a vegades es compren i no s’acaben fent servir.

La recepta que vaig escollir van ser unes galetes farcides de melmelada. La recepta per a fer la massa de les galetes del llibre no em va acabar d’agradar així que vaig estar buscant una massa que m’agradés i aquesta va ser la que vaig escollir:

-200 grams de margarina
-125 grams de sucre
-1 ou
-Una mica de pela de llimona
-Una mica de sal
-350 grams de farina
-Melmelada de maduixa i de préssec
-Sucre llustre i un polsim de canyella

1. El primer pas per a començar a fer aquesta massa és barrejar la margarina amb el sucre fins que quedi una massa homogènia.

2. Seguidament hi afegim l’ou, la llimona, la sal i per últim la farina. Anem amassant amb les mans fins que la massa no s’enganxi.

3. Un cop tenim la massa feta escalfem el forn a 210 graus i anem fent galetes amb un motlle rodó de 6 o 7 centímetres de diàmetre.

Hem de tenir en compte que les galetes han d’anar aparellades perquè un cop estiguin fetes si ha de posar melmelada entremig de les dues. També hem de tenir en compte que a una banda de les galetes hi podem fer forats amb un ganivet perquè així les galtes quedin més boniques.

4. Quan les tinguem cuites les anem aparellant i preparem les dues melmelades. A la galeta de sota hi posem una cullerada de melmelada i seguidament posem la galeta aparellada amb els forats de decoració per sobre i ho aixafem fins que els forats quedin plens de melmelada.

5. Anem fent les galetes i un cop estiguin fetes hi tirem sucre llustre per sobre i un toc de canella en pols.


Espero que us agradin!

dilluns, 21 d’abril del 2014

Mona de Pasqua


Com a bon dilluns de Pasqua a casa hem celebrat la Mona. L’any passat ja en volia fer una però no vaig tenir temps  per preparar-ho tot, així que aquest any m’he proposat fer-la i el resultat ha estat excel·lent.  

Per sortir de la tradició de les mones de tota la vida, he optat per una mona diferent però al cap i a la fi amb la mateixa base que les de sempre: el pa de pessic tradicional. La diferència amb la resta es que la cobertura és de mascarpone i l’interior està farcit de melmelada d’aranyons. No sóc fan de la xocolata, però he optat per a posar un toc de xocolata sense que en sigui l’estrella, així que he anat a comprar un ou Kinder i he fet una sanefa amb xocolata negra al voltant de la mona.

Ingredients pel pa de pessic:
-6 ous
-210 grams de sucre
-2 cullerades soperes d’aigua calenta
-130 grams de farina
-1 sobre de llevat
-80 de farina de Maizena
-Un polsim de sal

1. Es comencen muntant les clares a punt de neu i un cop estiguin muntades hi afegim 80 grams de sucre i el polsim de sal. Les reservem.

2. Batem els rovells amb la resta del sucre fins que s’integri. A continuació afegim les clares, la farina i el llevat tamisats als rovells. Ho remenem tot fins que la massa sigui homogènia i ho posem al motlle. El posem al forn durant  30 minuts a 150 graus.

Ingredients per al mascarpone:
-200 grams de nata per a muntar
-4 cullerades soperes de sucre llustre
-125 grams de formatge cremós (tipus Philadelphia)
-1 iogurt grec ensucrat

3. Per començar posem el bol on muntarem la nata al congelador fins que estigui ben fred, ja que ajudarà al procés de muntar la nata.

4. Una hora després (més o menys, fins que el veiem suficientment fred), muntem la nata amb unes varilles elèctriques. Un cop aquesta estigui ben muntada hi afegim la resta d’ingredients.

5. Acabem de remenar fins que quedi homogeni i ho tornem a guardar tot a la nevera tapat amb paper transparent.

6. Un cop el pa de pessic s’hagi refredat del tot el partim per la meitat i el farcim amb 200 grams de melmelada d’aranyons (jo he utilitzat aquesta, però es pot fer servir la que més us agradi). Un cop estigui farcit posem el mascarpone per sobre el pa de pessic fins que quedi tot cobert.


7. Pe fer la sanefa de xocolata negra (que és una decoració opcional) agafem 50 grams de xocolata negra i la fonem al bany maria. Un cop aquesta estigui fosa la posem a una màniga pastissera i amb un paper de forn tallat a la mateixa mida que la circumferència del pastís fem una sanefa al nostre gust. Un cop estigui feta la posem al voltant d’aquest i anem fent pressió amb els dits per tal que la xocolata quedi agafada al mascarpone i la posem un altre cop a la nevera (jo he fet la sanefa el doble d’alta del pastís perquè això visualment queda més bonic).



Ja veieu doncs que aquesta mona és original i si la proveu, veureu que és deliciosa. Tot i que l’elaboració és llarga s’obté un molt bon resultat i també la podem menjar per a diverses ocasions, inclús un aniversari! Bon profit a tothom!

dissabte, 19 d’abril del 2014

Pastís de poma


Sempre que conviden la família a algun dinar o sopar, sóc l'encarregada de portar les postres. No em queixo pas, sinó que estic encantada de provar cosetes noves. Però aquesta vegada la meva mare em va demanar que fes unes postres que li encanten: pastís de poma

Ingredients:
-3 pomes (se li poden posar més, però aquestes són les mínimes)
-4 ous
-200 grams de sucre
-200 grams de mantega i una cullerada pel motlle
-200 grams de farina
-Una cullerada de llevat
-Un polsim de sal
-Melmelada de préssec o albercoc

1. Barrejar els ous, el sucre i la mantega fins a obtenir una massa homogènia. Quan estigui ben incorporat, se li afegeix la farina tamisada amb el llevat. Es poden muntar les clares, però jo no acostumo a fer-ho amb aquest pastís i queda força bé; per fer-ho, només s'han de separar els rovells de les clares i batre-les amb el sucre fins obtenir una massa blanca homogènia. Per tal de saber si estan ben muntades, hem de poder girar el bol sense que caigui la massa.

2. Mentre això es va barrejant, pelem les pomes i les tallem en fines làmines. Ho fem ara per evitar que es rovellin.

3. Afegim una tercera part de la massa en un bol ben untat de mantega i farina. Hi col·loquem una poma (o una i mitja, depèn de com ho veiem) ben posada. 

4. Afegim la resta de la massa i la expandim bé. Col·loquem la resta de les pomes sobre.

5. Afegim el pastís el forn, pre-escalfat a 180ºC durant 50 minuts; anem controlant el pastís. Quan estigui llest, el deixem refredar.

6. Un cop fred, expandim la melmelada per sobre. Si veiem que costa d'estendre, l'escalfem una mica.