dilluns, 15 de desembre del 2014

Tarator

Bon dia a tots!

Tots estem esperant els extraordinaris plats que ens esperen per nit bona, Nadal i Sant Esteve (i, posteriorment, nit vella i any nou) i... buff! Sembla que quan arriba el dia 2 de gener, estem tots esperant una amanida o una crema ben lleugera. Bé, doncs jo ja estic planejant què menjaré per fer baixar tot el pollastre i tots els turrons. Aquí us presento una nova proposta: el tarator

El tarator és una sopa freda provinent de l'àrea dels Balcans (sobretot de Bulgària, però molt present també a Albània). És molt lleugera i pròpia de l'estiu, per tal de refrescar-se en els dies de massa calor. Consisteix, bàsicament, en cogombre i iogurt búlgar. Bé, aquí és pràcticament impossible provar aquest iogurt local, però és fàcil de substituir. Quan veieu la recepta, segur que us recordarà a la salsa tzatziki turca, però us ben juro que és diferent!



Ingredients per 4 bols o plats sopers:

-3 cogombres
-3 grans d'all
-3 iogurts grecs (poden ser naturals, però així queda molt més cremós)
-50 grams de nous
-Romaní o fonoll
-2 vasos d'aigua
-Oli d'oliva
-Sal
-Pebre negre

1. Primerament, pelarem els cogombres i els tallarem a daus. Sovint es decideix ratllar-los, però a mi m'agrada notar el cogombre més gran. Ho reservem a un bol gran.

2. Tallarem els grans d'alls a làmines o a daus (sigui com sigui, ha de quedar ben petit). Ho posarem al mateix bol que el cogombre i hi tirarem la sal, el pebre i l'herba aromàtica.

3. Hi afegim els tres iogurts i barregem bé.

4. Diluirem aquesta barreja amb aigua. Això va al gust de cadascu, però hem de tenir en compte que, tot i ser una sopa, no ha de quedar aigualida.

5. Picarem les nous i hi posarem només la mitat. La resta la posarem destrés!

6. Ho integrem tot i ho deixem reposar a la nevera, mínim 50 minuts!

7. A l'hora de servir (típicament en un bol, però s'accepten plats sopers), hi afegim per sobre la resta de nous i un raig d'oli. 

Com ja veieu, és una recepta molt fàcil i molt lleugera. No cal dir que l'all i el romaní o fonoll va a gust de cadascú! A mesura que l'anem fent, li podem afegir tomàquet verd per sobre o ceba. Ja veureu com queda deliciós.

Bon profit i bones festes! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada