dijous, 27 de març del 2014

Truita de sofregit i emmental


A casa meva sempre s’ha dit que les sobres s’han d’aprofitar passi el que passi. I aquest migdia, a casa la Marta, una bona amiga, la seva mare ha fet un dinar deliciós. Un dels plats ha estat un aperitiu complert que tenia com a canapè principal uns vol-au-vents plens de sofregit, ou i formatge emmental. La massa sobrant dels vol-au-vents estava a la nevera i ningú sabia què fer-ne, així que quan hem anat a sopar amb la Marta he decidit improvisar –cosa que a m’agrada molt- i he fet una truita amb aquesta massa. La veritat és que el resultat ha estat molt satisfactori, i la truita ha agradat molt.

Ingredients per a fer la massa:
-1 pot de sofregit de tomàquet precuinat
-Una mica de formatge emmental ratllat
-1 ou
-Oli
-Sal
-Pebre

Es comença per fregir el pot del sofregit de tomàquet. Un cop ja fa xup-xup hi afegim un ou i el formatge ratllat emmental. Remenem i quan queda amb consistència ho retirem del foc. En realitat l’ou no és per a donar-hi gust, sinó que serveix per a donar consistència a la massa i l’ajuda a lligar.

Ingredients per a la truita (per una persona):
-2 ous
-Sal
-Pebre
-Una mica de la massa anterior

1. Comencem per batre els ous i salpebrar-los. un cop estan ben batuts, hi afegim la massa del sofregit i ens disposem a fer la truita.

2. Preparem una paella amb l’oli i la posem al foc, quan aquest estigui calent hi tirem l’ou batut amb el sofregit i fem la truita.

Per a fer una bona presentació del plat, jo hi he posat una mica de formatge ratllat per sobre i una cullerada del sofregit al costat. I també he aprofitat per ensenyar-vos els vol-au-vents que avui han sobrat d’aquest aperitiu tan bo.


Ja veieu que és molt fàcil aprofitar el menjar que ens sobra, i de pas també evitem llençar-los. Tot és qüestió de provar les idees que, tot i semblar descabellades, se’ns acudeixen a la cuina. Espero que proveu fer aquesta truita, o que si més no aprofiteu per a fer unes truites diferents a les de sempre. Bon profit!

diumenge, 23 de març del 2014

Galetes d'avellana


Hola a tots!

L’altre dia l’Òscar, un amic,  ens va convidar a dinar a casa seu. Per tal de no anar amb les mans buides (o també pot ser per aprofitar l’ocasió) vaig posar-me a fer unes postres. El problema és que jo sóc de Vic i l’Òscar és de Barcelona, per tant havia de fer uns postres de bon portar i que no necessitessin refrigeració. Finalment i al cap de molta estona rumiant, em vaig decantar per unes galetes d’avellana.

Recepta per a unes 40 galetes:
-150 g de farina
-100  g d’avellanes torrades i picades
-100 g de mantega
-125 g de sucre
-Un toc de canella
-50 g de xocolata negra

1. Per començar a fer aquetes delicioses galetes hem de tenir una bona estona la mantega fora de la nevera per tal que agafi la textura pomada. Aquesta és la textura que obté la mantega quan encara no s’ha desfet del tot i sembla formatge d’untar.

2. Un cop hem aconseguit la mantega pomada podem introduir el sucre a la mantega i començar a barrejar per tal que s’agregui del tot. És important tenir el forn ja a 200º.

3. Les avellanes venen a continuació: jo particularment les compro senceres i les pico a casa abans de introduir-les a la massa. Un cop les he introduït a la massa, abans de barrejar-les, hi afegeix-ho la farina tamisada perquè així evito que surtin grumolls.

4. Quan tenim tots els ingredients a la massa podem començar a barrejar amb les mans fins a aconseguir una massa sòlida, que no s’enganxi al marbre de la cuina ni al recipient on l’hem estat preparant. És important que ho fem amb les mans perquè es barreja millor i les galetes queden molt més bones.

5. Reservem la massa a dins d’un bol. Seguidament preparem dos trossos de paper film, un corró, la safata de forn amb paper vegetal o de forn per sobre i un motlle -el motlle que utilitzo és el tap de la llet de litre i mig- i comencem a fer les galetes.

6. Amb les mans partim la massa per la meitat. Una d’aquestes meitats la posem sobre un tros de paper film; l’altre tros de paper el posem per sobre i amb el corró anem aixafant la massa fins que tingui un centímetre de gruix. Retirem la part de sobre de paper film i amb el motlle anem fent les galetes. Aquestes les anem disposant a sobre la safata i el paper de forn i quan la tinguem plena la posem al forn durant 7 minuts. S’ha de tenir en compte que les galetes no es poden torrar molt al forn; han de quedar més crues que fetes, ja que quan es retiren del forn s’endureixen i s’acaben de coure.

7. Mentre estan al forn, repetim l’operació amb l’altra meitat de massa.

Quan vaig obrir la nevera de l’Òscar, se’m va encendre la bombeta al veure un paquet de xocolata negra amb taronja. Vaig decidir desfer aquesta xocolata al microones i posar-la per sobre. Si es vol, es poden decorar amb tots els tipus de xocolata, això va al gust de cadascú. Per tal de desfer la xocolata d’una manera ràpida i sense que es cremi, es convenient posar-hi unes gotes d’aigua al recipient i controlar el microones. 

Espero que proveu aquesta recepta i us agradi molt. Crec que és molt senzilla i el resultat és francament deliciós. Si teniu algun dubte o suggeriment, me’l podeu fer arribar a través d’un comentari, i us respondré encantada! Que vagi de gust!

Benvinguts!

Benvinguts a tots al meu blog de cuina! Sóc l’Aida, una estudiant d’Història, tot i que la meva veritable passió és la cuina. Actualment, a part d’estudiar Història i varis idiomes, faig cursos de cuina a la meva ciutat, Vic. Trec temps d’on puc per cuinar i practicar!

Creo aquest blog per a difondre i fer arribar a tothom la meva cuina; una cuina senzilla amb el meu toc personal. M’agrada molt improvisar entre fogons, i trobareu unes barreges d’ingredients curioses, però que li donen un toc especial a la cuina tradicional. Les receptes que s’aniran publicant són a l’abast de tothom i us permetran descobrir que la cuina no està limitada a ningú. També us aniré descobrint secrets i trucs que he anat adquirint de la mà dels meus professors dels cursos i de la meva practica personal per tal de cuinar de forma pràctica i senzilla.

No només em centraré en un tipus de plats o aliments, sinó que intentaré fer tota una selecció dels millors entrants, primers, plats principals i postres que jo conec. M’agrada molt descobrir nous aliments i gustos per al meu paladar, i quan faig una descoberta intento traslladar-la a altres plats, per tal  d’aprofundir el seu ús. Per tant, potser que us trobareu diverses receptes amb el mateix ingredient principal, però amb moltes variacions.

Alhora també faré critiques i donaré a conèixer alguns restaurants que m’han encantat –o decebut-, com també us faré un tastet de les receptes que m’ensenyen a fer als cursos de cuina i d’altres dels meus cuiners i cuineres predilectes.