dilluns, 2 de març del 2015

Sopa de ceba



Bon dia a tots!

Sembla que el fred no acaba de marxar i la grip està trepitjant fort. Per tal de combatre els primers símptomes, vaig preparar una sopa de ceba que va enamorar el meu pare. És un plat d'origen francès i tradicionalment es serveix amb pa o pasta de full per sobre. Jo he preferit posar el pa dins la sopa, assemblant-se més a la manera austríaca de fer-la. És ben senzilla de fer, i menys mal, perquè veig a venir que l'hauré de repetir sovint!

Ingredients (4 persones):

-1'2 kilos de ceba (més o menys)
-Oli d'oliva
-2 litres de brou de pollastre
-Pa de pagès o rodó (1 tros per persona)
-2 grans d'all

1. Tallem la ceba ben fineta i la sofregim amb oli calent.

2. Mentres vigilem que no se'ns cremi, torrem el pa.

3. Quan la ceba estigui dorada, ho retirem del foc.

4. Posem el brou de pollastre al foc i hi afegim la ceba.

5. Quan el pa estigui llest, rasquem l'all al pa. Això va al gust personal, però no patiu si no us agrada l'all: la meva mare, que no el suporta, no el va notar. 

Deu minuts abans de menjar-ho, hi afegim el pa i ho posem a escalfar. Ho servim, tradicionalment, en un bol. Us dono un parell de consells: podeu afegir-hi formatge rallat per donar-li un toc més personal i, si és un plat únic, coeu-hi un ou. Queda boníssim!

Animeu-vos a provar-la i a combatre l'època de grips! Bon profit!

dimarts, 24 de febrer del 2015

Bunyols de poma amb crema



Bon dia a tots!

Avui us presento un postre molt senzill, molt econòmic i molt ràpid de fer. Es tracta de bunyols de poma amb crema. Aquesta recepta la vaig aprendre a un curs de cuina, i com que em va semblar tan fàcil i tan bona, la vaig fer a casa un parell de dies després. Com podeu suposar, va triomfar contundentment. La part més complexa del postre recau en l'elaboració de la crema (de fet, confesso que no la vaig fer jo, sinó la Marta, que té més mà amb els postres). Si no us atreviu a provar-la, us donaré una bona alternativa.

Ingredients:

  • Per la crema:
-1/2 litre de llet sencera
-125 grams de sucre
-1 cullaradeta de cafè de sucre avainillat
-4 rovells d'ou
-55 grams de farina de blat de moro

  • Pels bunyols:
-3 pomes Fuji o Golden sense cor tallades a rodanxes
-3 ous
-Un raig d'anís o whisky
-250 grams de farina
-Mig sobre de llevat
-Un cullerada sopera de sucre
-Sucre per posar-ne per sobre
-Oli de girasol per fregir

Primer hem de fer la crema, perquè s'ha de mantenir en fred a la nevera. 
1. Posem a una olla el mig litre de llet i els dos sucres; ho posem al foc fins que arrenqui el bull. Paral·lelament, en un bol posem els quatre rovells d'ous i la farina de blat de moro. Remenem amb força fins que estigui més o menys integrat. 
2. En aquest moment, la llet ja hauria d'haver començat a bullir, així la retirem del foc. Molt a poc a poc, introduïm la llet al bol amb els ous. Cal remenar constantment, vigilant que no se'ns quallin els ous. Ens hauria de quedar una massa líquida sense grumolls. 
3. Quan ho tinguem integrat, ho tornem a posar al foc. És importantíssim remenar sense parar, perquè en aquest moment la massa se'ns ha d'anar formant i ha d'agafar la textura que desitgem (és a dir, cremós).
4. Ho retirem del foc i ho escampem per sobre el marbre, perquè necessita refredar-se de forma natural. Ho hem d'anar barrejant amb una llengua perquè no se'ns enganxi massa. 
5. Quan estigui fred, ho posem en un bol, ho filmem a pell i ho reservem a la nevera.
No és complicat fer la crema pastissera, però hi ha dos punts crítics. El primer d'ells és que no es quallin els ous al contacte amb la llet calenta (i per això ho hem de fer molt a poc a poc). El segon, és que l'excés de grumolls al barrejar ens impedeixin que quedi integrat. Us he dit que us donaria una solució: comprar natilles al supermercat (o preparat per fer-les a casa) o crema catalana. Si és de bona qualitat, seran lo suficientment denses com desitgem. Si us trobeu en que són massa líquides, les podeu espessir amb farina de blat de moro (però poseu-ne molt poc!).

La recepta per la massa és ben senzilla i no presenta cap problema.
1. Primer, hem de tallar les pomes a rodanxes i les hem de reservar a la nevera amb un raig de llimona perquè no s'oxidin.
2. A un bol, posem els ous, la farina, el sucre, el llevat i el licor. Barregem bé perquè s'integri.
3. Posem oli a fregir.
4. Banyem les pomes dins la barreja, procurant que es faci una capa sobre la fruita. Ho posem a fregir.
5. Repetim aquest pas fins que estiguin totes fregides.

Per presentar-ho, jo he optat per imitar un sandvitx. A un plat posem una de les rodanxes de poma, una bona capa de crema i una altra rodanxa de poma. Per sobre, posem un bon grapat de sucre.



Com veieu, és un postre molt ràpid i fàcil de fer. Us ben prometo que està boníssim. La única dificultat està en la crema, però us he ofert bones alternatives. Tot i així, us animo a intentar-ho.

Bon profit!  



dilluns, 16 de febrer del 2015

Pollastre a la cervesa




Hola a tots!

Fa molts dies que no actualitzo, però tot i això no he parat de cuinar ni de fer diferents receptes. La que avui us presento és el pollastre a la cervesa. Aquesta recepta me la demana molts cops la Marta perquè a ella li agrada molt. Després de molts mesos insistint perquè fes aquesta recepta vaig accedir, i la veritat és que el resultat va ser excel·lent. Així doncs, després d'aquesta primera experiència amb el pollastre a la cervesa vaig decidir tornar-la a repetir amb els meus pares, i a ells també els va agradar molt!

És una recepta francament fàcil i molt deliciosa, que us pot treure de molts problemes i compromisos, ja que és ideal per a qualsevol ocasió i no deixarà de sorprendre als vostres convidats. Hi podeu posar diferents matisos. Per exemple, la foto de la recepta que avui us presento hi porta també botifarra de trompetes de la mort, que hi aporta un gust diferent, però molt bo a la vegada. 

Ingredients:

- 500 grams de tomàquet triturat en conserva
- 1 pollastre tallat a per a fer guisats o bé pits de pollastre tallats a daus 
- 2 o 3 cebes de figueres
- 1 pebrot vermell
- 1 pebrot verd italià
- 7 o 8 pastanagues
- 3 llaunes de cervesa rossa (preferiblement marca blanca)
- 3 grans d'all
- Sal, pebre negre, oli d'oliva, llorer i herbes aromàtiques

Ingredients

1. Pelem i tallem a la brunoise (de forma molt fina) les cebes i els dos pebrots. Pel que fa a les pastanagues les pelem i les tallem a rodanxes. Ho reservem.

2. Posem a la cassola oli d'oliva i els alls laminats. Quan aquests estiguin daurats els retirem perquè només volem que agafi gust a l'all (i no pas que es cremin; si ens agraden, podem afegir-los una altra vegada més tard). 

3. Hi afegim la ceba, i quan aquesta estigui daurada hi afegim les pastanagues i els pebrots i deixem que es vagi coent a foc lent. Mentre es van fent les verdures, tallem la resta de pastanagues i ho reservem. 

4. Un cop les hem reservat salpebrem el pollastre i el reservem. Si es vol, podem fregir el pollastre  per tal de marcar la pell. Jo ho he provat de les dues maneres i els dos resultats són excel·lents, així que aquest pas va al gust de cada persona. Si hi afegim botifarra o mandonguilles, ara és el moment de marcar-les a la paella.

5. Quan les verdures estiguin cuites, s'afegeix el tomàquet, l'all i si es vol les herbes aromàtiques (al gust) i el llorer. 



6. Quan el tomàquet estigui integrat, és el moment d'afegir-hi el pollastre, les pastanagues restants i les cerveses (si la olla és petita, d'una en una a mesura que s'evaporin). 

7. Ho deixem coure entre 20-30 minuts (depenent del pollastre) i ho anem remenant de tant en tant.

8. Quan estigui del tot cuit ja ho podem servir.

És un plat molt versàtil, que es guardarà a la nevera uns quants dies i sense perdre gust. És ideal per a menjar de tupper si entre setmana mengem a la feina o a l'escola i també és un plat de diumenge.



Espero que us hagi agradat!