dilluns, 15 de desembre del 2014

Tarator

Bon dia a tots!

Tots estem esperant els extraordinaris plats que ens esperen per nit bona, Nadal i Sant Esteve (i, posteriorment, nit vella i any nou) i... buff! Sembla que quan arriba el dia 2 de gener, estem tots esperant una amanida o una crema ben lleugera. Bé, doncs jo ja estic planejant què menjaré per fer baixar tot el pollastre i tots els turrons. Aquí us presento una nova proposta: el tarator

El tarator és una sopa freda provinent de l'àrea dels Balcans (sobretot de Bulgària, però molt present també a Albània). És molt lleugera i pròpia de l'estiu, per tal de refrescar-se en els dies de massa calor. Consisteix, bàsicament, en cogombre i iogurt búlgar. Bé, aquí és pràcticament impossible provar aquest iogurt local, però és fàcil de substituir. Quan veieu la recepta, segur que us recordarà a la salsa tzatziki turca, però us ben juro que és diferent!



Ingredients per 4 bols o plats sopers:

-3 cogombres
-3 grans d'all
-3 iogurts grecs (poden ser naturals, però així queda molt més cremós)
-50 grams de nous
-Romaní o fonoll
-2 vasos d'aigua
-Oli d'oliva
-Sal
-Pebre negre

1. Primerament, pelarem els cogombres i els tallarem a daus. Sovint es decideix ratllar-los, però a mi m'agrada notar el cogombre més gran. Ho reservem a un bol gran.

2. Tallarem els grans d'alls a làmines o a daus (sigui com sigui, ha de quedar ben petit). Ho posarem al mateix bol que el cogombre i hi tirarem la sal, el pebre i l'herba aromàtica.

3. Hi afegim els tres iogurts i barregem bé.

4. Diluirem aquesta barreja amb aigua. Això va al gust de cadascu, però hem de tenir en compte que, tot i ser una sopa, no ha de quedar aigualida.

5. Picarem les nous i hi posarem només la mitat. La resta la posarem destrés!

6. Ho integrem tot i ho deixem reposar a la nevera, mínim 50 minuts!

7. A l'hora de servir (típicament en un bol, però s'accepten plats sopers), hi afegim per sobre la resta de nous i un raig d'oli. 

Com ja veieu, és una recepta molt fàcil i molt lleugera. No cal dir que l'all i el romaní o fonoll va a gust de cadascú! A mesura que l'anem fent, li podem afegir tomàquet verd per sobre o ceba. Ja veureu com queda deliciós.

Bon profit i bones festes! 

dilluns, 1 de desembre del 2014

Pastís de iogurt amb taronja i canyella

Bon dia a tots!

Ara que tenim tanta feina amb la universitat, em costa déu i ajuda trobar temps per dedicar-lo a la cuina. Si vull fer alguna cosa, he de procurar que sigui ràpida, ja que s'acosten els examens i no puc distreure'm gaire. Avui us proposo una recepta que mai falla, que és ràpida i deliciosa: pastís de iogurt amb taronja.



Ingredients:

-3 ous
-1 iogurt natural
-1 vas de iogurt d'oli
-2 vasos de iogurt de sucre
-3 vasos de iogurt de farina
-1 sobre de llevat
-1 taronja: li ratllarem la pela i n'exprimirem el suc
-3 cullarades soperes de canyella
-Sucre llustre (opcional)

1. Posem a un bol els tres ous i els dos vasos de sucre. Barregem fins blanquejar. Jo ho faig amb varilles elèctriques, perquè així puc anar preparant els altres ingredients mentre el pastís es va fent.
2. Li afegim el iogurt. A aquestes hores ja hauriem d'haver posat el forn a pre-escalfar a 180º.
3. Afegim el vas d'oli i el suc de la taronja. Anem barrejant. Jo també he introduit la polpa de la taronja, que dóna molt gust.
4. Afegim la farina (no cal tamizar-la) i el llevat.
5. Finalment, afegim la pela de la taronja i la canyella. 
6. Quan està tot ben integrat, ho posem a un motlle, que ja hem untat amb una mica d'oli d'oliva i farina. Ho posem al forn a 180ª durant, més o menys, 30 minuts.
7. Quan estigui llest, ho deixem reposar. Si volem, quan estigui fred, podem afegir-li sucre llustre o xocolata. 

Bon profit! Espero que degusteu molt aquest pastís. Planteja moltes varietats possibles: el podeu fer amb vainilla, llimona, xocolata, cafè, etc. Al ser tan simple, és una bona idea per fer amb els nens una tarda de pluja intempestiva. Aquest és el meu resultat final:



Bon profit! I bon inici de desembre!